zaterdag 2 november 2013

Geen mens is hetzelfde.

We zijn allemaal anders, iedereen is uniek.
Ja, daar zijn we het toch wel over eens. We hebben allemaal zo onze gewoontes en rituelen.
Nergens anders zie je die verschillen terug als in de zorg.
Sinds ik in de thuiszorg werk bij ouderen, zeg: 75+, zie ik dat meer en meer.

De appartementen zijn qua ruimtes gelijk, maar de inrichting is zo verschillend. Bij de een staat een moderne leren bank met een flatscreen grootste maat, bij de ander staat nog steeds de pluche stoel die vader 30 jaar geleden kocht en een klein maatje televisie met zo'n enorme achterkant op een plomp bruin eiken dressoir.
Sommigen zitten letterlijk achter de geraniums en anderen kijken naar een modern schilderij.

De verschillen worden nog duidelijker als ik ze ondersteun en help bij de ADL. Zo'n heerlijke term die ze in de zorg gebruiken:
Algemene Dagelijkse Levensbehoeften

Het begint al bij de handdoeken.
Mannen hebben altijd 1 washand en 1 handdoek. Die washand en handdoek bij de alleenstaande senior zijn vaak geen stelletje.
Vrouwen altijd 2. 1 witte of crèmekleurige washand en handdoek voor de bovenkant (gezicht, rug, armen) en een gekleurde washand en dito handdoek voor de 'onderkant'.
Dat is overigens dan wel weer verbazingwekkend vind ik, altijd de lichte washand voor 'boven' en een gekleurde voor 'onderen'. Generatiekwestie? Of zou je op een gekleurde washand de vlekken niet zo zien.....

Maar het grappige aan die handdoeken is dat ze verschillend in gebruik zijn.
Zo kwam ik een tijd geleden bij een cliënt die de ene kant van de handdoek voor de ene week gebruikte en bij de nieuwe week droogde ze zich met de andere kant af.
Meesterlijk.
Er is iemand die de 'onderkant' dan weer afdroogt met een handdoek die reeds in de wasmand ligt, maar er zijn er ook die na 1 wasbeurt de handdoek onmiddellijk in de wasmand doen.

Ze zijn er ook met verschillende doekjes. 1 handdoek om af te drogen, een klein doekje voor de voeten, een doekje waarmee ik het chrome (kraan en greep aan de muur) moet afnemen en een dweil voor de vloer. Graag wel onthouden als de zuster weer de volgende keer komt.

En dan aankleden!
Een korset wordt door deze generatie nog gedragen, jazeker.
Maar dan eerst onderbroek met bandage, zo'n prachtig woord voor maandverband of inlegkruisje.
Dan volgt het korset, dan een pantybroek, dan een hemd, dan pantykousen met een jarretel, dan een onderjurk en dan de jurk zelf.
Echt! En zie die volgorde maar eens te onthouden!
Oh! Wat ook kan is een onderbroek met inlegkruis voor overdag en dan een onderbroek met dikke inlegger voor 's nachts en die gerust een aantal dagen wisselen. Zeker weten dat die nachtonderbroek ook onder het kussen gaat als je het bed opmaakt!

Ik werk graag in deze baan. Er is geen mens hetzelfde en iedereen heeft zijn of haar eigen verhalen.
Ik kom binnen in hun leven en hun huis en ze laten me zien: echt iedereen, iedereen is uniek.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Monstera In The Saddle